Dubbelkatapulten – gör dig effektivare med mindre ansträngning

När du har fått ökad kunskap om hur hjärnan fungerar, kan du arbeta på ett smartare sätt. Du får mer gjort med mindre ansträngning.

Vi ska förklara hur det går till:

  1. För att du ska kunna utnyttja din hjärnas fulla potential, måste du veta hur mycket koncentration och fokus olika arbetsuppgifter kräver.
  2. Du måste även ha kunskap om hur olika distraktioner fungerar – och VARFÖR de påverkar hjärnan negativt. De kan i värsta fall minska din produktivitet med 66 procent.

1. Vad ska du arbeta med idag

För att du ska kunna utnyttja din hjärnas fulla potential, måste du veta hur mycket koncentration och fokus olika arbetsuppgifter kräver.

Vi beskriver bland annat hur skrivprocessen fungerar och varför den är bland det mest koncentrationskrävande din hjärna gör under en arbetsdag. Här någonstans går gränsen för vad hjärnan klarar av.

Du får mer gjort med mindre ansträngning

Vi beskriver inlärningsprocessen och de två effektivaste inlärningsteknikerna. Hur den kreativa processen går till, med utgångspunkt från hjärnan, och vad du ska göra för att starta den. Och lite till …

Du får forskares konkreta råd och tips.

 

2. En effektiv störningssändare

Men det räcker inte med det. Du måste även ha kunskap om hur olika distraktioner fungerar – och VARFÖR de påverkar hjärnan negativt.

När du blir störd blir din uppmärksamhet och ditt minne sämre. Det blir svårare att tänka konstruktivt och att lösa problem. Om du blir störd ofta, av andra eller för att du kollar sociala medier, får din hjärna svårare att sortera bort det som inte är relevant för att lösa uppgiften. Arbetsminnet kraschar. Antalet fel ökar och kvaliteten på det du gör blir sämre. Det tar förstås också längre tid.

Dubbelkatapulten

Om du väljer de tekniker och metoder forskare föreslår, kommer du att göra ett bättre jobb. Enkelkatapulten.

Du får ännu mer gjort med mindre ansträngning om du inte låter dig störas. Dubbelkatapulten.

Två exempel: Om du inte multitaskar kan du öka din prestation med 40 procent. Om du flyttar din hjärna från en mycket störande miljö med 66 procent. Det finns fler exempel.

Du får forskares konkreta råd och tips

Du får ännu mer gjort med mindre ansträngning. Mindre övertid och mer tid över för fritidsintressen, familj och vänner.