En elefant i styrelserummet

1. Den totala produktivitetsökningen har försvagats – i EU och USA under en lång tidsperiod och speciellt efter 2007. (Internationella valutafonden)

2. Endast en av tio anställda, i genomsnitt, anser att de är högproduktiva – trots den nya tekniken. I Sverige är det fyra av tio. Undersökningen är gjord i 21 europeiska länder. (Microsoft)

3. ”Världsekonomins problem är kanske i själva verket en uppmärksamhetskris. Den överensstämmer med den smarta mobilens globala utbredning.” (Dan Nixon, Bank of England)

4. Minskad kreativitet kan vara en förklaring till att antalet nystartade företag i USA, har sjunkit de senaste tio åren. (Dagens industri)

5. Svenska företag förlorar miljarder kronor per år i minskad produktivitet på grund av att vi arbetar i störande miljöer.

Ett nytt sätt att tänka. Att förändra förändringen

Vi kör på i gamla hjulspår och genomför ofta flera år gamla lösningar, trots att de inte visar förväntat resultat. De utmaningar vi står inför kräver därför ett nytt sätt att förändra. Ett nytt sätt att tänka. Att förändra förändringen.

Som tur är finns det en faktor som är sig lik – när allt annat ser ut att röra sig i 180 – hjärnan. Så det är den vi måste utgå från. Allt annat är galet.

Förändring – det nya normalläget

Vi måste både lära nytt och lära om. Behovet av att fokusera är en förutsättning – samtidigt säger forskare att uppmärksamhet är en bristvara idag.

Vi måste arbeta smartare, effektivare – och samtidigt bidra till friskare organisationer och människor. Idag kostar psykisk ohälsa, som bland annat orsakas av stress, mer än alla andra sjukdomar tillsammans.

Det du har kunskap om kan du förändra.

Du får forskares konkreta råd och tips

Som du ser är det flera faktorer som påverkar varandra. Vi tar därför ett helhetsgrepp för att alla ska få möjlighet att använda sin hjärnas fulla potential.

  • Vi beskriver bland annat inlärningsprocessen och de två effektivaste inlärningsteknikerna.
  • Om du har kunskap om hur hjärnan fungerar är det lättare att fokusera. 
  • Din uppmärksamhet ökar.
  • Du får veta hur du kan aktivera kreativitetsprocessen.
  • Om du kollar för ofta på mobilen är din hjärna kidnappad, säger forskare. Vi beskriver hur du kan programmera om den till en bättre version.
  • Vi beskriver när och hur din hjärna arbetar som bäst på kontoret, hemma eller någon annanstans. Och varför det är så.
  • Hur du ska tänka och göra för att minska stressen.
  • Och lite till … 

Du får forskares konkreta råd och tips.