Artiklar


/VD-tidningen/
Lönsamheten påverkas när vi inte arbetar på hjärnans villkor

Beteendevetaren, författaren och föreläsaren Tomas Dalström har han gjort en detaljerad sammanställning, som utgår från forskning, och som visar vad det kostar att inte arbeta på hjärnans villkor. Och om du vänder på myntet hur stor vinsten blir.

Artikeln toppar ”Veckans mest läsa” i 20 dagar.
Du kan läsa den här. (22-08-23)

/HR-nytt/
Fortsatt semester om hjärnan själv får välja

Min första krönika i HR-nytt.

Hjärnan föredrar att ligga i en hängmatta och låta tankarna avlösa varandra. Att vara koncentrerad och fokuserad är en psykisk ansträngning för hjärnan, så det är inte konstigt om du tycker att det är svårt att komma i gång efter på semestern.
Läs hela krönikan (22-08-15)


/HR-nytt/
Bli bästa vän med din hjärna

Hur kan vi använda vår hjärnas fulla potential och samtidigt öka vårt välmående och vår kreativitet? Beteendevetaren Tomas Dalström har lagt en stor del av sitt liv på forskning om hjärnan. Resultatet är bland annat en enkel modell, som visar NÄR våra hjärnor fungerar som bäst och VARFÖR de gör det.
Läs hela artikeln. 22-06-23)

/Starta och driva företag/
Det har aldrig varit lättare att misslyckas

Har du en bra affärsidé. Håller dina drömmar på att gå i uppfyllelse? Vill du förbättra oddsen att lyckas. Då ska du läsa det här.

– Det finns två effektiva och receptfria kurer, som gör det svårare att lyckas: multitasking och öppna kontor. Ett exempel: din kreativitet minskar när du blir störd i ett öppet kontor.
Läs hela artikeln (22-05-23)

/Dagens Industri/

” …Vi gick också en utbildning online tillsammans som handlade om hur hjärnan fungerar, uppdelad på 20 pass. Det blev en bra samlingsplats.”

(Sveriges Bästa arbetsplats 2022 har gått Heppicopter-utbildningen)
Läs mer här (22-03-28)

/Dagens media/
Jan Berkö: ”Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har idag”

”Läs gärna rubriken en gång till; Din hjärna från 2008 är effektivare än den du har i dag. Jag har lånat den från en bok av Tomas Dalström som utkom 2017. När jag nu ser den uppmärksammade ”The Social Dilemma” på Netflix så tänker jag att allt detta skrev Tomas om för tre år sedan, med skillnaden att det har accelererat.
Läs hela artikeln här

/Publikt/
Okunskap om hjärnan bakom tron på kontorslandskapets förtjänster

Människor behöver lugn och ro för att prestera som bäst när de har krävande arbetsuppgifter. Att anställda stämplas som ”bakåtsträvare” när de klagar på att de har svårt att jobba i öppna kontorsmiljöer visar att det krävs mer kunskap om hur hjärnan fungerar, skriver författaren och journalisten Tomas Dalström.
Läs hela artikeln här

/HR  People/
Låt hjärnan jobba i fred

Det öppna kontorslandskapet kostar mer än det smakar, anser föreläsaren och författaren Tomas Dalström. Anpassa arbetsmiljön efter hjärnan! Under sin tid på en reklambyrå bad Tomas Dalström om att få ett eget rum, men fick höra att »ni copywriters är så himla känsliga«
Läs hela artikeln här

/Jobb360-podden/
”Man bygger in en störningsfaktor på en gång”

Tomas Dalström berättar om det som stör på jobbet.
36 minuter om VARFÖR du är mindre effektiv i ett öppet kontor.
Lyssna här

/Resumé Insikt/
Experterna eniga: Öppet landskap katastrof för lönsamheten

I en tidigare artikel i Resumé har han tillsammans med forskare räknat på vad man kan spara i pengar genom några procents produktivitetsökning av personalstyrkan. Detta ger förstås en direkt betydelse för bolagets vinst och påverkas, enligt Dalström, av kontorsmiljön.
Läs hela artikeln här

/Göteborgs-Posten/
Öppna kontorslandskap stör hjärnans koncentration

Dagens många gånger bristfälliga tekniska lösningar och öppna planlösningar, där de anställda inte förstår att de blir störda – och därför inte går in i ett tyst rum – sänker produktiviteten år efter år, skriver Tomas Dalström.

Paul Clark skriver att debatten om öppna kontor är alarmistisk. En klappa-idioterna-på-huvudet-attityd som är nedlåtande. Lika nedlåtande som att den som vill förbättra företagens möjligheter…
Läs hela debattartikeln här.

/Göteborgs-Posten/
Öppna kontor riskerar bli en dyr affär för arbetsgivaren

Ekonomin är ett viktigt argument för öppna kontor, men forskning visar att det snabbt kan bli röda siffror, skriver Tomas Dalström.

Om en persons produktivitet minskar med sex minuter per timme under tio månader på grund av olika distraktioner, motsvarar det samma summa som organisationen betalar i personalkostnad för en månads arbete…
Läs hela debattartikeln